Népi gyógyászat

Itt lehet segítséget kérni és segítséget kapni.
Avatar
776Áron-u-Tas
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2016.02.26. 12:10
Tartózkodási hely: Gyömrő/ Budapest
Kapcsolat:

Népi gyógyászat

Hozzászólás Szerző: 776Áron-u-Tas » 2017.03.06. 13:43

Kép

Sokat gondolkoztam, hogy miként foglaljam össze és hogyan nevezzem el azoknak a technikáknak az összességét, amelyek régi idők óta elterjedtek a népi gyógyászatban. Van aki "ősi gyógymódoknak" hívja,-  teljesen jogosan, hiszen a népi gyógyászat azóta létezik, mióta ember él a földön. Aztán úgy döntöttem, hogy nem adok neki más nevet, maradjon csak népi gyógyászat. Próbáltam az interneten keresni információkat arra vonatkozólag, hogy a legtöbb ember mit ért a népi gyógyászat alatt. Ilyeneket találtam, mint gyógynövényes kezelés, masszázs, csontkovácsolás, piócakezelés, de ide tartozik a (samanisztikus, vagy táltos) széltan, akupunktúra, akupresszúra, moxa, köpöly, test- és fülgyertyák alkalmazása, különféle teák, tinktúrák és ki tudja hányféle készítmény alkalmazását külsőleg, és belsőleg, de akár ide is lehetne sorolni a népi mágia területeit érintő ráolvasást, átok-, rontáslevételt is.
Természetesen ez egy akkora tudásanyag, amelynek elsajátítására, talán több élet sem lenne elég. Jó néhányat tanulmányoztam a felsoroltak közül, és teszem mind a mai napig, és vannak amelyek alkalmazását célszerűnek tartom.
Mivel minden ember egyedi és ezáltal az egyensúlyvesztett állapotokat, (vagy ha úgy tetszik betegségeket) sem lehet egységesen kezelni, ezért minden esetben külön - külön szoktam eldönteni, hogy az általam ismert technikák közül melyik alkalmazása lenne a legcélszerűbb, akár többet is egyszerre.
A teljesség igénye nélkül kiragadok közülük néhányat, amelyek ismerete nem olyan elterjedt, mint a masszázs,  vagy akupunktúra, mégis fontosnak tartom, hogy néhány szót említsek róla.[/i]

Köpöly
 
A köpöly egy olyan technika, amely vákuum segítségével dolgozik. A kezelt felületre csésze alakú üveg vagy műanyag eszközöket helyezünk, amelyben valamilyen technikával vákuumot idézünk elő. Ezt lehet alkoholba mártott vattával, amelyet meggyújtunk, és rövid időre beletesszük a lefelé fordított üvegköpöly belsejébe, majd gyorsan a test felületére helyezzük. A láng hatására a köpölyben levő levegő felmelegszik, kitágul és egy bizonyos mennyiségű levegőt kitol a köpöly alól. A testfelületre helyezés után visszahűl, ezáltal a benne levő levegő térfogata újra lecsökken. Mivel a testfelület megakadályozza a levegő bejutását a köpölybe, ezáltal vákuum keletkezik. Noha a tűzzel való melegítés a legrégebbi technika és vannak, akik erre esküsznek, mégis csak azoknak ajánlott, akik nagyon rutinosak benne. A tűz által a köpöly akár túl is forrósodhat egy kevésbé rutinos személy kezében, égést is okozhat. Ezzel a módszerrel nehezebben szabályozható a vákum nagysága, és vannak olyan betegek, akik félnek a nyílt lángtól, ezért nem veszik igénybe, vagy nem tudnak ellazulni a kezelés alatt.

A vákuumot elő lehet idézni egy pumpával is az olyan köpölyökön, amelyekre szelepet szereltek. Ezek használata sokkal egyszerűbb, mivel a pumpával könnyen lehet szabályozni a vákuum nagyságát. Ilyen köpölyökből akad műanyag és üveg is. De vannak már olyan köpölyök is, ahol egy kis kompresszor alakítja ki a vákuumot.
A lényeg minden esetben a vákuum, amely az alatta levő felületen vérbőséget idéz elő. Ez segít a káros anyagok véráramba kerülésében, a sejtek új oxigéndús vérrel való feltöltésben, masszázs esetén az izmok fellazításában, a"pangó" energiák "felébresztésében". Ha meridiánokra helyezzük stimulálja az adott meridián működését. A köpöly nyoma, a köpölyözés módszerétől függően rövidebb - hosszabb ideig megmarad. Fontos tudni, hogy a köpöly addig fejti ki hatását, ameddig látszik a nyoma, ezért, sok esetben, nem az esztétikai látvány a cél! Ameddig látszik a nyoma, addig a szervezet öngyógyító rendszere arra a területre összpontosítja a gyógyító energiáit. A köpölyözés eljárását addig célszerű folytatni, ameddig egy ilyen külső beavatkozással el tudjuk érni, hogy a területet energetikailag ismét egyensúlyba kerüljön.
A köpölyök lehetnek:
lángos
mágneses
gumi
műanyag
üvegharang
 
Az eljárás során használhatunk alátétként fokhagymát, mustármagot, gyógynövényeket, sót, olajokat, kristályokat.
Ha úgy gondolod, hogy ezekkel a gyógymódokkal segítségedre lehetek, akkor az alábbi elérhetőségeken megkereshetsz.

Az eljárás lehet:
csúsztatós
felrakós
cuppantós (feltesszük, elemeljük többször egymás után)
hólyagos

Moxa
 
A moxát szó a japán mogusza szóból latinosították moxá-vá, ami égő füvet jelent. A leginkább fekete ürömből készül. Kitűnően alkalmas az akupunktúrás pontok kezelésére, aktiválására.
A moxa lehet:
rúd alakú, amelyet három ujj közé fogva "csipegetünk" az akupunktúrás pont felett.
kúp alakú, nagyon gyors és hatékony
de használhatunk moxagyapotból összegyúrt pamacsot, amelyet tehetünk például zellerkarikára, és így gyújtjuk meg.

Általában 3,5 percig tart egy pont aktiválása. Mivel hővel stimulálunk, ezért nem használjuk lázas állapotban és gyulladás esetén.

Testgyertya, fülgyertya
 
A testgyertya, fülgyertya egy kúp alakú összetekert vászondarab, amelyet különféle éghető anyagokba mártanak, meggyújtanak és a testfelületre helyezik a vékonyabbik végét. Régebben faggyút használtak, de ma már a legelterjedtebb a méhviaszos gyertya,
Én személy szerint egy tanárom és kedves ismerősöm által készített gyertyákat használok, mely parafinba van mártva. Nagyon jó minőségű, nem füstöl, nem büdős, jó árban van. (A képen látható gyertyák is általa készültek, itt az elérhetősége.)
Gyertyázni lehet a test problémás területeit, csakrákat, fül környékét. A gyertyákra sokan szimbolumokat is tesznek, vagy az adott szerv (kínai öt elem tana) vagy csakrák színére színezik. A testgyertya vastagabb, a fülgyertya vékonyabb. Az aljának (a vékonyabbik része) a belseje alufoliával bélelt. Felette egy pont, vagy egy vonal jelzi, hogy meddig kell elégetni a gyertyát. Egy gyertya kb. 15-20 percig ég. Miután eloltottuk a gyertyát, óvatosan ollóval szétvághatjuk az alufóliával bélelt részt, és megnézhetjük mi maradt a gyertya belsejében. Van aki azt mondja rá, hogy égéstermék, de van aki különféle betegségekre következtet.
Ha:
por alakú - lehet gomba, kandida, de mindenképpen a szervezet lúgosítása szükséges,
sárga színű - méregtelenítés normális eredménye,
sőtétebb színű elfolyás - gyulladásra utal.
Sok mindent lehet testgyertyával kezelni, erre most csak egy jellemző példát hoznék fel. Az esetet a kínai képmedicinában is tanítják.
Gyerekek esetében gyakori, hogy megfáznak, köhögnek, fáj a torkuk. Az aggodó szülő ilyenkor elviszi orvoshoz, aki ha bakteriális gyulladásra gyanakszik, akkor sokszor antibiotikumot ír fel. Ezzel csak az a baj, hogy a megfázás is hideg (Yin) jellegű probléma, amit az antibiotikum szintén Yin jellege csak hangsúlyoz. Ha kézzel diagnosztizálunk, ilyenkor a torok, mellkas területén hideg érzetet tapasztalunk. Ez a hideg energia sok esetben itt állandósul, mely egyre többszöri megfázást, köhögést és egyre többszőri antibiotikum kúrát eredményez. Egy idő múlva kialakulhat egy akút bronchitis, amely az asztmás betegségek kb. 80%-ban az előidézője. Ezt a fajta problémát nagyon jól lehet testgyertyával orvosolni, de természetesen használhatunk egyéb technikákat is.
Meggyőződésem szerint, a testgyertya hője, ugyan befolyásolja a kezelendő területet, de akkora vákumot nem okoz, hogy a területből "kiszívja" a káros anyagokat. A működése nem csak fizikai síkon, hanem a test finomenergetikai mezejében (aurában) is kifejti hatását.

A kezelés irányára 3000 Ft / alkalom vagy óra.
 
Tel.: +36 (30) 9345449
E-mail: info@heted76ar.hu
Áldással