Logó

Nagy Árkána

I. A Mágus – Mesteri tudás
A Mágus eszességet, ügyességet, öntudatot és aktív életformát jelképez. Olyan periódust jelez, melyben nehéz problémákat is le tudunk küzdeni, fokozott tudatossággal és éber életbölcsességgel sikerrel szállunk szembe a kihívásokkal. Ez a kártya ugyan tudatunk erejét ábrázolja, de ezáltal nem azt fejezi ki, hogy az érzelmek és más tudatalatti erők elhanyagolhatóak lennének. Épp ellenkezőleg: a Mágus által jelképezett rendkívüli befolyásoló erő és hatékonyság a tudatosság és tudatalatti közötti mély harmónián alapul. Csak az ebből keletkező benső biztonság képes hegyeket mozgatni.
Általános jelentés
Teremts! Minden a kezedben van.
Minden a kezedben van, bármit meg etudsz tenni. Minden lehetőséged meg van arra, hogy véghez vidd elképzeléseidet. Úgy alakítod a sorsodat, a jövődet, a kapcsolatodat, ahogy akarod. Légy aktív, tettrekész, törekedj a teljességre, a mesteri munkára, ügyed minden részletét járd körbe, a megoldás ott van. A valóság talaján teremtsd meg álmaidat, vágyaidat, elképzeléseidet.
Számomra oly szomorú, hogy amíg mi azt tanuljuk és tanítjuk, hogy alkalmazd teremtő erődet, materializáld vágyaidat, addig gyermekeink azt tanulják az iskolában, hogy ~ a vágyakozás az élet megrontója ~ (Madách Imre), egy sötét jövő képét kivetítve.

Vezérszavak
Erőlehívás, összpontosítás, cselekedet, aktivitás, tisztaság, körültekintés, tehetség.

Az egyik kedvenc Tarot kártyám Ciro Marchetti Arany Tarot-ja, amelynek Nagy Árkánáját itt is lehet látni. A továbbiakban megtalálható néhány esetleges jelentése a Nagy Árkána lapoknak. Ezeknek a kártyáknak a jelentése kompatibilis a hagyományos Rider-Waite kártyák jelentésével.

A Bolond
A Mágus

II. Főpapnő - Intuíció

A Főpapnő tudattalan erőinket, gyengédségünket, beleérző-képességünket és a gyakran megmagyarázhatatlan, de mélyen gyökerező bizonyosságot jelöli. Ő a kulcs a logikusan gondolkodó elmével nem megközelíthető titokzatos igazsághoz. Tudja, hogy a kimondható igazság soha nem az örök igazság. Világos oldala a türelem, megértés, elnézés, jóság és megbocsátási készség kifejezője, segítőként, gyógyítóként vagy látnokként a tudattalan erőit veti be mások érdekében. Árnyékos oldala viszont a "sötét nővér" archetípusa, a boszorkány megtestesítője, aki szellemi ereje hatalmát mások elcsábítására, megbénítására vagy ártalmára használja. A Tarot értelmezései azonban csak barátságos, segítőkész oldalát hangsúlyozzák. A hagyomány szerint egyike a három védőkártyának, ami a keresztény mitológiában a Szűz védelmében álló hős sebezhetetlenségének felel meg.

Általános jelentés
Hagyd a dolgokat maguktól megtörténni!
Hallgass az intuícióidra és az érzékeidre! Nem kell mindent mindenkinek elmondani. Nem baj, ha titkaid vannak.
Lehet, hogy még nem áll minden információ a rendelkezésedre, de idővel teljes rálátásod lesz a kérdéses problémára. Járd körül jobban a témát, légy óvatos és körültekintő. Nem kell elsietni a dolgokat. Ne avatkozz bele, hagyd a dolgokat maguktól megtörténni. Amúgy pedig minden úgy jó, ahogy van. Fogadd el, hogy nem vagyunk egyformák, lehetnek különböző vélemények ugyanarról a dologról. Lehet, hogy még csiszolnod kell a lojalitásodon. Lehet, hogy a türelmet és az elfogadást még gyakorolnod kell.

Vezérszavak
Tanulás, ráhangolódás, titokzatosság, óvatosság, hallgatás, intuíció, passzivitás.

0. A Bolond - Nyitottság­

A Bolond a bennünk elő gyermeket személyesíti meg. Spontán újrakezdést és előítélet-mentes nyitottságot jelképez. A játékos, életvidám gondtalanság kifejezése azt mutatja, hogy csodálkozva, határozott elvárások és gyakran előzetes ismeretek nélkül lépünk életünk egy új területére. Gyermekes kedélyre és ennélfogva könnyelműségre, balga naivitásra, játékosságra is utalhat, de ugyanakkor jelenthet ostobaságot is, vagy a bölcs és alázatos belátás egyszerűségét, amihez csak hosszú és gyakran fáradságos út végén érkezhetünk. A Bolond megtestesítheti a Till Eulenspiegel-i kópét és pimasz frátert, de a király alteregójaként akár az egyetlen őszinte udvari tanácsadót is. Minden esetben teljesen a jelenben él, a nyitottság és a spontán becsületesség kifejezője, mindig kész az új tapasztalatok szerzésére. Azt, hogy magatartásunk a felnőtté válás elleni tiltakozásból vagy a lelki érettség bölcs belátásából ered, az a kártyából nem ítélhető meg. A Bolond mindig pezsdítő tapasztalatokra utal, melyek időnként ugyan kaotikusak, azonban nem jelentenek valódi veszélyt, még akkor sem, ha orra bukunk.

Általános jelentés:

Bátran táncolj a szakadék szélén!
Csak tedd a dolgodat, ne foglalkozz előítéletekkel! Tedd magad túl a világi hívságokon, hiszen vannak nemesebb célok is az életben. Vesd el gondolataidat, előbb-utóbb kicsírázik az elvetett mag.

Hallgass megérzéseidre, ösztöneidre, tedd azt, amit szívedből szól.
Ez ügyben lesz támogatód, hűséges társad, akinek a véleményére, megérzéseire figyelj oda.
A Bolond száma a 0, mely sehova nem sorolható, más, mint a többi, különleges.
Vezérszavak: nemes célok, gondtalanság, ártatlanság, tisztaság, nyitottság.
A Bolond hasonlóan a Világhoz szintén egyfajta állapotot jelöl, melyet mindannyian szeretnénk elérni. Túllépni az anyag imádatán s a félelmeken, élni és élvezni csupán a létezést magát.

A Főpapnő
A Császárnő

III. Császárnő - Uralkodónő - Termékenység

Az Uralkodónő a természet mindig új életet adó kimeríthetetlen erejét testesíti meg. Az elevenséget, termékenységet, fejlődést és az új születését szimbolizálja. Ő minden élet kiapadhatatlan forrása, jelzi kreativitásunkat és fogékonyságunkat, képességünket új impulzusok felvételére és újjáalakítására. A fizikai valóság szintjén növekedést és termékenységet, lelki szinten művészi alkotóerőt, szellemi szinten ötletgazdagságot és találékonyságot, tudati szinten pedig a megismerés gyarapodását jelenti. Az új állandó születése mind életünk folyamatos változását, mind azt jelképezi, hogy ezen szülések fájdalmát el kell viselnünk.

Általános jelentés
Elérkezett az aratás ideje.
A dolgok megérettek, learathatod munkád, tevékenységed dicsőségét, elnyered méltó jutalmadat.
Jó úton haladsz, termékeny talajra találtál és kézben tudod tartani a helyzetet. Ebből még új dolog is fog fakadni. Az adott kérdésben gyümölcsözni fognak gondolataid, cselekedeteit. Termékenység, érettség gazdagság lesz-e témában a részed. Gondoskodj az ügyben szereplőkről jó anyaként!
Tudd, hogy biztonságban vagy.
Ha a kérdés az, hogy lesz-e gyermeke X.Y-nak, ennél a lapnál határozott igen a válasz.
Vezérszavak
Család, anyaság, gondoskodás, gazdagság, kényelem, vezető erő.­

A császár

IV. Császár - Uralkodó - Struktúra

Az Uralkodó a szerkezeti elemet, a stabilitást, a biztonság és folytonosság utáni vágyat jelképezi. Azon törekvésünket szimbolizálja, mellyel igyekszünk függetleníteni magunkat a természeti feltételektől, azok minden kiszámíthatatlanságától. Ezzel civilizációs törekvéseinknek felel meg, mellyel házakat építünk, hűtő és légkondicionáló berendezéseket használunk, hogy megvédjük magunkat a forróságtól, a hidegtől és a nedvességtől, autókat és repülőgépeket gyártunk, hogy a távolságot kényelmesebben és gyorsabban győzzük le, mint gyalog, iskolákat létesítünk, hogy biztosítsuk a műveltségi szintet. Még ha esetenként túl is lövünk a célon, ez ne tartson vissza attól, hogy e gyakran gyanakvással szemlélt kártya pozitív oldalait is kellőképpen értékeljük. Az Uralkodó a rendre, józanságra, fegyelemre, felelősségre és a pragmatikus eljárásmódok iránti érzékünkre is utal, ugyanakkor mindezek eltúlzására is, mely merevség, élettelenség, perfekciónizmus, uralomvágy és acélos hatalomgyakorlási vágy formájában jelenik meg.

Általános jelentés
Állj ki elképzeléseid mellett!
Urald a helyzetet, tarts a kezedben az irányítást! Józanul és következetesen állj a dolgokhoz! Reakciód legyen gyors, ám mégis átgondolt. Tettrekész, aktív időszak következik. Céljaidban mutatkozzék meg a magasabb rendűség és a kivitelezésben a kitartás.
Gondoskodj a körülötted lévőkről, lehet, hogy anyagi biztonságukat neked kell megoldanod.
Lesznek küzdelmeid is, frontális ütközeteid, de jó harcos módjára nyertesen fogsz kikerülni a csatából. Véghezviszed terveidet.
Használd a benned rejlő fizikai erőt! Állj ki céljaidért, elképzeléseidért.
Vezérszavak
Vezető erő, irányítás, család, apa, gondoskodás, harcok, aktivitás, határozottság, átgondolt gyors reakciók.

Főpap

V. Főpap - Bizalom

A Főpap a hit világát, a vallásos bizonyosságból eredő mély bizalmat testesíti meg. A régi időkben a Tarot három védőkártyája egyikének számított, alapvetően kedvezően befolyásolja a dolgok menetét. Ez az értelmezés sok szempontból kedvező, mert az általa kifejezett bizalom ereje vonatkozik saját önbizalmunkra, életünk mélyebb értelmébe vetett hitünkre, és az ebből fakadó, a jövőbe vetett hitünkre is. A kártya ezen kívül az etika és az erény útmutatója, valamint morális értékrendünkből eredő személyes szándékainkat is jelképezi.

Általános jelentés
Lásd meg a dolgok értelmét!
Amit tudsz, amit átélsz, osszd meg! A tudás nemcsak tiéd. Add tovább tapasztalataidat!
A kérdéses ügyben keresd meg a rejtett értelmet! Igen tanulságos helyzetről van szó, mely kellő bölcsességet, tapasztalatot és körül tekintést igényel.
A megoldás kulcsa nálad van, de egyedül nem valószínű, hogy célhoz érsz.
Céljaid mindig legyenek nemesek.
Te magad mutass őszinteséget és megértést mások iránt. Egyformán állj mindenkihez és mindenhez. Senki sem fontosabb a másiknál.
Itt több lehetőség is van. Több úton is elindulhatsz.
Vezérszavak
tanítás, mély értelmezés, bölcsesség, kulcs, egyenrangúság, megértés

A Szeretők

VI. Szeretők – Szív választása

Két témát köt össze ez a kártya. Jelentős szerelmi tapasztalatokra utal, de arra is ráébreszt, hogy ez döntést igényel: le kell mondani életünk eddigi kereteiről (szülői házról, agglegényéletről, flörtölésről), és egyértelműen el kell kötelezni magunkat szerelmünk mellett. Csak ez a lépés vezet el ahhoz a lehengerlő tapasztalathoz, amit a Szeretők kártyája mutat. Ezért nevezték ezt a kártyát régebben "A Döntés" kártyájának. Szükségszerű döntéseket is jelképezhet, melyeknek semmi közük sincs, vagy csak alig van közük a szerelemhez. Ebben az esetben azt jelenti, hogy teljes szívvel kell döntenünk, neheztelés és kiskapuk nyitva hagyása nélkül. A feltett kérdés hátterétől függ, hogy a két témakör közül melyikre utal a kártya. Minden esetben a nagy, fenntartás nélküli "Igent" jelképezi.

Általános jelentés
Áldás van az ügyön, beteljesülnek vágyaid.
Áldásos helyzetről van szó, az égiek támogatják elképzelésedet, döntésedet, tevékenységedet. Örömödet oszd meg másokkal is.
Ha munkáról, hivatásról, anyagiakról van szó, akkor valószínűleg közös munka, együttműködés, egyesülés tanácsolható.
Teljes siker várható, mely igen nagy élményeket, csúcsélményeket hordoz magában, sőt, valószínűleg ebből még további új dolog fog fakadni. Paradicsomi állapotok fognak uralkodni.
Menj, amerre a szíved húz!

Vezérszavak
Áldás, védelem, szerelem, együttműködés, siker, kellemes időszak.
A Szeretők állapotának az elérése életünk céljai is egyben. A legmagasabb rendű isteni energia, a szerelem megélése itt e földön fizikai testtel, érzelmekkel telítve.

VII. Diadalszekér – Kos - Törekvés

A Diadalszekér nagy ugrást jelent előre. Azt mutatja, hogy megválunk megszokott környezetünktől és saját utunkat járjuk. Ehhez a szabadság utáni vágy, az elveszett paradicsom keresése vagy egyszerűen érvényesülési törekvésünk szolgáltatja a hajtóerőt. A Diadalszekér az egyetlen Tarot kártya, mely bizakodónak és örömtelinek ábrázolja ezt az útra kelést. Minden más esetben nehéz szívvel és félelemmel búcsúzunk. Itt azonban hetyke, csüggedést nem ismerő előretörésről, vállalkozó kedvről és kockázatvállalásról van szó. A kártya nagy ügyességet mutat a kocsi irányításában, azonban tükrözi tapasztalatlanságunkat is az ismeretlen világban. Ezért figyelmeztetésként is kell értelmeznünk, hogy ne értékeljük túl saját erőinket, ne legyünk eufórikusak. Lássuk be még időben, hogy nagyon sok a tanulnivalónk.

Általános jelentés
Indulj bátran új utak felé!
Eddigi dolgaidat hagyd magad mögött! Keress újabb és nemesebb célokat. Bízz saját erődben, bátorságodban! Új tapasztalatok várnak rád. Légy lendületes és aktív! Vedd észre, hogy csak az ellentétes erők befogásával juthatsz előre. Lehet, hogy a rossz az, ami előre lendíti életedet? Az égiek segítik utadat, vigyáznak rád. Bár lesznek küzdelmeid, de lépteidet majd siker koronázza. Izgalmas, aktív időszak vár rád.

Vezérszavak
Elindulás, aktivitás, lendület, harcok sikerrel, bátorság, hősiesség, dicsőség, új tapasztalatok.
Vajon mit jelentenek az ellentétes erők? Vegyünk egy példát az életből. Új munkatársakat kell választanod és természetesen azokat veszed figyelembe, akik kedvesek hozzád, „tolják a szekeredet”, ám szakmai tudásuk megkérdőjelezhető. Így előre fogsz jutni a munkádban? Nem. Tehát vedd észre azt is, aki ugyan mogorva és állandóan vitatkozik, ám kitűnő szakember.

A Szeretők