Logó

Bach virágterápia

Bach virágterápia

Néhány gondolat a Bach-virágterápiáról

 

Amikor dr. Edward Bach (1886-1936), walesi származású orvos felfedezte, megalkotta ezt a módszert, amit Bach-virágterápiának nevezünk, az volt a célja, hogy egy szelíd, de hatékony gyógymóddal orvosolja azokat a negatív lelki állapotokat, viselkedési zavarokat, életkrízis helyzeteket és krónikus fizikai betegségeket, amiket az akkori orvostudomány másként kezelt.

 

Baleseti sebészi munkáját feladva bakteriológiával, majd homeopátiával is foglalkozott. Nevéhez köthetők pl. a Bach nozódák. Súlyos betegségéből való felgyógyulása is inspirálta őt, hogy élete főműveként megalkossa virágterápiás módszerét.

1930 tavaszán, az akkor 43 éves dr. Bach munkásságát teljesen elölről és másféle vonalon kezdte el. Ezekben az években teljesedett ki tevékenysége, amely a terápia alapjait képező növények, virágok megkereséséből és az eszenciák elkészítéséből állt. ­

 A mai napig rejtély, hogyan találta meg a megfelelő növényeket, virágokat. Leginkább azzal magyarázható, hogy megérzés útján. Az viszont biztos, hogy a 38+1 eszencia segítségével gyakorlatilag minden érzelmi kombináció leírható, ezért a sorozat bővítése, új eszenciák felkutatása már nem szükséges.Dr. Bach szerint a betegség mindig a konfliktus jele, mely vagy az ego és a felsőbb én, vagy pedig az ego és az Univerzális Szeretet /más néven egység törvénye/ között lép fel. Ez eleinte rosszkedvet, hangulatváltozásokat okoz, hosszabb távon azonban testi tüneteket, betegséget is.

A Bach-virágterápia 3 fő területen alkalmazható:

  1. a lelki egészség fenntartása ill. helyreállítása /pl. szorongás, félelem oldása
  2. stresszhelyzetek, életkrízisek akut kezelése /pl. munkahelyi, párkapcsolati konfliktusok
  3. akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése /pl. alvászavar, allergia, daganatos megbetegedések, stb.­

Az eszenciák energetikai gyógyszernek minősülnek, melyek rezgésszinten hatnak. Előbb az energiamezőben indítják el a változásokat, amelyek ezután fizikai szinten is kifejtik hatásukat. Használatuk biztonságos, nincsen mellékhatásuk és nem befolyásolják egyetlen gyógyszer hatását sem.

A gyermekek igen jól reagálnak fogyasztására. Háziállatok és növények kezelésére is ajánlott.

 

Dr. Bach célja igazából az volt, hogy öngyógyító módszert alkosson meg. Azonban a terápia legfontosabb módszere mégis egy jó beszélgetés, amely nemcsak a problémák megbeszélése, hanem jó alkalom a beteg lelkiállapotának árérzésére is, ami egy képzett terapeuta számára, a pontos diagnózis felállításához elengedhetetlenül fontos.

 

Pszichológiai ismeretek nem szükségesek a virágterápia alkalmazásához, ám egyáltalán nem hátrány, ha a tanácsadó ezzel is rendelkezik.

 

Bálint Judit

személyközpontú tanácsadó

Bach készlet